Primecook pannen (review)

De PFAS-vrije antiaanbakpannen van Primecook uitgetest!

Primecook is een relatief jong Italiaans merk op het gebied van kookgerei. In hun assortiment vind je diverse producten als pannen, keukenmessen en krasvrije snijplanken.

En onlangs nodigde de Nederlandse importeur mij uit om de producten van dit bijzondere merk te testen. Daarom vind je op deze pagina mijn eerlijke mening over de pannen van Primecook.

Om je niet in spanning te laten: ik kan je eigenlijk gelijk al aangeven dat ik enthousiast ben over de pannen. Toch zijn de pannen niet voor iedereen weggelegd.

Lees daarom eerst mijn Primecook review, zodat je weet wat de pluspunten en minpunten zijn en voor wie de pannen geschikt zijn, alvorens je Primecook pannen besluit te kopen.

Een eerste indruk

De pannen uit de Smeralda serie kwamen netjes ingepakt in een doos aan. Wat direct opviel is hoe efficiënt alles passend ingepakt wordt. Daarnaast worden de pannen in een stoffen zak geleverd.

Wat de kleur betreft ben ik aangenaam verrast. Op de foto’s lijken de pan wat donkerder dan ze zijn, maar ze zijn lichtgroen tegen het mintgroen aan. Het oogt vrolijk, trendy en speels.

Het gewicht van de pannen is relatief licht en hebben een goede grip. Verder voelt de antiaanbaklaag zacht, glad en tegelijkertijd ziet het eruit als een sterke laag.

Primecook Smeralda PFAS, PFOA en PTFE vrije antiaanbakpannen

Primecook is met de Smeralda antiaanbakpannen serie uniek. Want voor hun coating gebruiken zij geen Teflon, maar Ecoshield. Dit is een gepatenteerde coating op waterbasis wat een gezondere alternatief blijkt, doordat het geen giftige dampen uitstoot. Hiermee is het de eerste eco-duurzame, efficiënte, duurzame en milieu- en gezondheidsvriendelijke antiaanbaklaag.

De eerste gerechten

Mooi dat de pannen vervaardigd zijn uit materiaal dat goed voor de gezondheid is. Maar hoe koken de pannen? Kun je er fijn mee koken? Hoeveel gebruiksgemak heb je met deze pannen? Oftewel: hoeveel kookplezier beleef je met deze pannen?

Voor het gerecht hierboven heb ik mijn favoriete soort pan, de hapjespan Ø 28 cm gebruikt.

Review Primecook Smeralda: de kooktest

De antiaanbaklaag doet wat het belooft: eten blijft niet kleven!

De pan warmt snel op en de warmte geleid goed door de pan. En wat het koken aangenaam maakt, is dat de siliconen handgrepen koel blijven. Hierdoor brand je niet je handen en hoef je ook geen pannenlappen te gebruiken.

Ook bij de andere pannen die getest zijn, merk ik dat de pannen snel warm worden en de warmte goed vasthoud.

Bij de steelpan, koekenpan en wok merk je direct dat de ergonomische greep prettig in de hand ligt. De greep is rond, voorzien van siliconen bescherming en heeft een ideale dikte.

De siliconen grepen op de kookpan en hapjespan had van mij wel iets breder gemogen. Dan zou die net wat fijner in de hand liggen. Heb je daarentegen kleine handen dan zal je het waarschijnlijk niet opmerken.

Verder zijn niet alleen de kookpannen voorzien van de gepatenteerde antiaanbaklaag, maar ook de kookpannen en de ovenschalen. En dat vind ik handig. Want bij smoorgerechten en curry’s fruit ik graag eerst een uitje en knoflook aan. En ook de reepjes kippendij roerbak ik eerst iets aan alvorens ik het laat gaar smoren.

De Glazen deksels zijn fijn, omdat je er doorheen kunt kijken en op die manier het kookproces in de gaten kunt houden. Wat Primecook extra handig heeft bedacht, zijn de siliconen knoppen waar je ook een spatel op kunt plaatsen.

Bij het afgieten van aardappelen voelde ik duidelijk het verschil in gewicht ten opzichte van mijn eigen pannen. Die van Primecook zijn een stuk lichter.

Er wordt aangeraden om siliconen accessoires te gebruiken of in ieder geval geen metalen spatels en dergelijke. Ook al zijn ze pannen kras en slijtvast. Dit alles om de levensduur te verlengen. Daarom handig dat ik een siliconen spatel erbij kreeg.

Geteste pannen

Primecook curry
Primecook review glazen deksel
 • Hapjespan Ø 28 cm (rijst/groente gerecht, taco vulling van gehakt, kidney bonen en paprika)
 • Wok Ø 28 cm (Wokgroenten met kip)
 • Kookpan Ø 24 cm (Aardappelen voor stamppot, Chicken curry)
 • Koekenpan Ø 24 cm (Roerbak broccoli)
 • Sauspan Ø 16 cm (Kaassaus voor de broccoli)
 • Ovenschaal (gebraden kippendijen in ketjap marinade, taco’s met extra cheese)

Pannen schoonmaken

Pannen schoonmaken is niet het leukste klusje. Doordat er echter niets aan de pannen kleeft zijn de pannen eenvoudig schoon te maken. Daarnaast zijn de pannen licht in gewicht. Wat water en een sponsje erbij en de pannen zijn in een mum van tijd schoongemaakt.

Was de pannen bij voorkeur met de hand af, want dat houdt de pannen langer goed. Je kunt ze echter gerust in de vaatwasser stoppen, want daar zijn ze wel geschikt voor.

Voor wie zijn de pannen geschikt?

De pannen zijn geschikt voor je wanneer:

 • Je het milieu belangrijk vindt.
 • Gezondheid een factor is waar je rekening mee houdt.
 • Je gebruiksgemak kunt waarderen.
 • De kleur je aanspreekt.
 • Je met gifvrije antiaanbakpannen wilt bakken en koken.
 • Kwaliteit van pannen een belangrijk punt is.

Overzicht Primecook pannensets

Een van de voordelen van een pannenset is dat je voordeliger een aantal pannen ineens aanschaft. Je bent gelijk klaar. En Primecook begrijpt dat elke kookliefhebber toch net andere pannen gebruikt dan een ander.

Om die reden vind je diverse combinaties, zodat er altijd een een samenstelling is die past bij jouw behoefte. Losse pannen en deksels zijn overigens ook gewoon te verkrijgen.

Daarnaast hebben we op onze pagina met de top 10 beste pannenset de Giulia pannenset ook een plek gegeven.

Hieronder tref je enkel de combinaties van Primecook pannensets.


Bezorging en service

De bezorging is soepel verlopen. Ik kreeg een seintje van Italië Import dat de pannen ingepakt en onderweg zijn. Kort erop kwam er een track en trace code, zodat ik het bestelproces kon volgen. Een dag later waren de pannen aangekomen. Netjes en efficiënt verpakt in een passende doos. De glazen deksels waren gewikkeld in een beschermde papieren verpakking. De pannen waren mooi verpakt in een bijbehorende stoffen zak.

Pluspunten en minpunten Primecook pannen

In deze review heb ik een aantal pluspunten en minpunten benoemd. Puntsgewijs noteer ik ze nog eenmaal.

Pluspunten

✅ Milieuvriendelijk geproduceerd

✅ Gifvrij gepatenteerde antiaanbaklaag in alle pannen

✅ Slijtvast en krasvrij

✅ Ergonomische siliconen grepen

✅ Veel gebruiksgemak

✅ Gewicht van de pannen

✅ Pannen zijn in wisselende combinaties te verkrijgen

✅ Betrouwbaarheid Italië Import (Nederlandse importeur)

Minpunten

❌ Siliconen grepen op de kookpan had wat breder gemogen

❌ Duurzaamheid is afhankelijk van manier van afwassen

❌ Duurzaamheid is afhankelijk van gebruik van wel /geen metalen kookgerei

Waar kun je Primecook pannen kopen?

Primecook pannen zijn te verkrijgen via de webshop van Primecook, FonQ en bol.

Tevens is er in Soest een showroom waar je op afspraak de pannen kunt bekijken.

Samenvatting Review Primecook pannen

Met plezier heb ik de pannenserie Smeralda van Primecook uitgetest. De pannen liggen fijn in de hand en je merkt dat je met kwaliteitspannen te maken hebt. De pannen warmen snel op en de pannen houden warmte goed vast. Water kookte bijvoorbeeld al snel op matig vuur. En aan de curry merkte ik dat het nog lang warm bleef, terwijl het vuur al een poos uit was. Het fijne aan de pannen is dat ook de kookpannen voorzien zijn van de antiaanbaklaag. Aankoeken van eten is daarmee verleden tijd.

Sta je op het punt om een Primecook pan of pannenset te kopen? Ik kan je het zeer aanbevelen.

Primecook aanbieding

Ontdek alle Primecook aanbiedingen!

Bekijk alle Primecook pannen bij bol.